Posted on

Få jobb efter utbildningen

En stor anledning till varför många väljer att utbilda sig är för att de hoppas på att få jobb efter utbildningen. Men det här med att få ett jobb är inte så lätt som man tror och därför tänkte vi i det här inlägget ge dig några tips på hur du ökar dina chanser till ett jobb efter utbildningen.

Ansökningshandlingar

Om dina ansökningshandlingar inte är tillräckligt bra kommer du tyvärr att bli bortvald under rekryteringsprocessen. Därför är det väldigt viktigt att du lägger ner mycket tid och energi på dina ansökningshandlingar. Med ansökningshandlingar menar vi ditt CV där du kort beskriver dina tidigare erfarenheter och ett personligt brev där du beskriver varför du vill ha tjänsten och vem du är. Ifall du tycker att det är svårt att skriva personligt brev finns det ett flertal olika tjänster du kan använda dig utav där du får hjälp med att skriva dina ansökningshandlingar. På så sätt kan du vara säker på att dina ansökningshandlingar är så bra de kan bli vilket ökar dina chanser för att du går vidare i rekryteringsprocessen.

Kontakter

Trots att dina ansökningshandlingar är proffsiga, snygga och enkla att läsa är det många gånger inte tillräckligt för att du ska få ett jobb. I dagens samhälle tillsätts de flesta lediga tjänsterna genom kontakter. Därför är det viktigt att du använder dig av de kontakter du har i verkliga livet när du letar efter ett jobb. Det här är något du ska göra redan innan du gått färdigt din utbildning. Kolla med dina vänner, bekanta och familj om de har några kontakter inom det område du utbildar dig. Förutom att du kan använda dig utav de kontakter du redan har kan du knyta nya kontakter på internet. Linkedin är ett socialt nätverk som används inom rekrytering där du kan skapa din egna profil och knyta digitala kontakter.

Spontanansökan

Förutom att du kan söka tjänster som ligger ute kan det också vara en bra idé att kolla upp de företag du är intresserad av och höra av dig till dem. Det kallas för att göra en spontanansökan. I din spontanansökan beskriver du kort vem du är, dina erfarenheter och varför du är intresserad av att arbeta på det företaget. Det är inte alltid de söker ny personal för tillfället, men då vet de åtminstone vem du är och om en ny plats skulle dyka upp vet de att du finns.