Posted on

Utbildning och ekonomi

Det har länge pratats om det livslånga lärandet och visst är det väl så att vi alla lär så länge vi lever. I alla fall om vi vill och är tillräckligt nyfikna. Den kapacitet som det lilla barnet har för att lära sig nya saker går visserligen förlorad över tid. De första åren är nog utan motstycke vad gäller förmågan att ta in kunskap och lära sig olika saker, men även långt senare i livet går det faktiskt att lära sig saker bara man vill. Ta körkort eller lära sig nya språk är det många som är motiverade att lära sig. Den som vill lära sig kan också göra det, men det kan bli dyrt.

Studiemedel och studentliv

De allra flesta som har studerat på högskolan har antagligen kvitterat ut studiemedel och en del av det är sådant som måste betalas tillbaka under en lång tid. Efter studierna kan det ta lite tid innan karriären tar fart och då kanske det behövs andra lån för att köpa bostad eller möbler. Det kan kosta pengar att utbilda sig, både utbildningen i sig själv och helt enkelt det där med vanliga levnadskostnader under en period när det kanske inte kommer in någon lön. Under pandemin var det till exempel fler än vanligt som behövde låna pengar.

Den som på detta sätt råkar få lite ”för många lån” kommer också att få betala dryga räntor på varje enskilt lån. När det blir så är det definitivt dags att försöka ta ett helhetsgrepp över ekonomin och kontakta Nstart och göra en nystart. Ta kontroll över din ekonomi och lär dig styra den bättre.

Samla ihop lånen

Genom att samla ihop olika smålån blir det mycket enklare att hålla koll på vad det faktiskt kostar och dessutom blir det ofta billigare totalt sett. Nstart hjälper till att få kontroll över den ekonomiska situationen och det utifrån nuvarande ekonomi i stället för det som varit tidigare. Många förfrågningar hos UC är inget hinder hos Nstart, inte ens om det finns betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Nstart kan ändå hjälpa till att samla lånen och göra en hållbar plan för hur du och eventuella medsökande ska bli skuldfria så småningom. Det är lätt att ansöka och få hjälp för dig som vill ha en mer stabil ekonomi och som dessutom vill lära dig att förstå din egen ekonomi och hur du kan påverka den själv genom smarta val.